Deze website maakt gebruik van cookies

Wasmachine stinkt

Een stinkende wasmachine is erg vervelend en de oorzaak is meestal altijd het te weinig schoonmaken van de wasmachine. Veel mensen denken dat een wasmachine zichzelf schoon houdt, maar dit is onwaar. Waspoeder kan namelijk blijven plakken in de leidingen, het filter kan verstopt raken en ook kalk kan zich vastklampen in je wasmachine. Dit zijn allemaal oorzaken die ervoor zorgen dat je wasmachine gaat stinken. Je kunt de volgende stappen volgen om het probleem op te lossen.

Stap 1 het wassen op 95 graden

Vandaag de dag wassen we kleding vaak maar op 30 of 40 graden. Dit zorgt voor schone kleding, maar niet voor een schone wasmachine. Deze temperatuur is prefect voor vetluis, een bacterie. Vetluis zorgt voor een smerige lucht. Het is goed om eens in de zoveel tijd je wasmachine zonder was op 95 graden te laten schoonspoelen. Voor een goed effect voeg je schoonmaakazijn of bleekwater toe. Als je wasmachine heel erg stinkt, dan zal je deze stap waarschijnlijk een paar keer moeten doen.

Stap 2: het schoonmaken van je wasmachine

Als wassen op 95 graden niet werk, zorg dan dat je de binnenkant van de wastrommel goed schoonmaakt. Controleer daarna de filter voor achtergebleven vuil. Zeepresten of een verstopt filter kunnen er voor zorgen dat je wasmachine gaat stinken. Als je bijvoorbeeld kleding met moddervlekken in de wasmachine hebt gewassen, kan het filter verstopt raken. Bij een verstopte filter wordt oud waswater niet meer afgevoerd en blijft dan achter in de wasmachine. Daar gaat de wasmachine ook van stinken. De filter zit meestal onderin je wasmachine achter een klepje aan de voorkant. De filter is bijna altijd wit en kan je opendraaien en uit de wasmachine trekken. Naast het filter zit ook een zwart/grijs afvoer slangetje. Die je kan open draaien om overtollig water af te laten stromen. Als je het slangetje open draait komt er direct water uit, dus hou een emmer in de buurt om het water op te vangen. Controleer ook de plek waar je zeep in de wasmachine doet. Vooral bij het gebruik van waspoeder kan het daar ook nog wel eens gaan schimmelen. Ook kan er soms vuil terecht komen achter de rubberen rand in het deksel of de deur van je wasmachine. Kijk hier dus ook voor achtergebleven troep.

Vetluis

Vetluis of wasluis is een bacterie die je vaak in wasmachines tegen komt. De bacterie ontstaat door het vuil dat in je wasmachine achterblijft na een wasbeurt. De bacterie zorgt voor een stinkende wasmachine en zorgt er ook voor dat je kleding kan gaan stinken of zelfs beschadigen. Gebruik vooral niet meer wasmiddel. Dat heeft alleen het zelfde effect. Zet de wasmachine deur open na het wassen. Het is verstandig om na het wassen de deur van je wasmachine even open te houden. Hierdoor kan de zogeheten condens eruit. Als je de wasmachine direct dicht doet, dan blijft de binnenkant vochtig. Dit is een goed klimaat voor bacteriën. Als ze zich gaan ontwikkelen, zorgt het ervoor dat je wasmachine stinkt. Met deze tips hebben we je hopelijk een heel eind op weg geholpen.