Deze website maakt gebruik van cookies

Wasmachine

1. Bovenlaad wasmachine

In deze wasmachine worden de kleren vanaf de bovenkant van de wasmachine geladen. Er is een deksel aan de bovenkant dat helpt bij het laden en lossen van kleding in het ronde vat die de functie van de wasmachine uitvoert, evenals de spoelbak en droger in de volledige automatische wasmachine. De wasmachine met het hoogste laadvermogen heeft de voorkeur van mensen die het lichaam niet willen buigen tijdens het laden van de kleren in de machine. Deze wasmachine wordt op grotere schaal gebruikt dan de voorlaad wasmachine in vele delen van de wereld. Bij de meeste huidige sluiters met een bovenlader draait, als de motor in een richting draait, de roerder; als de motor de andere kant op draait, blokkeert de versnellingsbak de agitator en laat de mand en het roerwerk samen draaien. Evenals, de pompmotor een kant draai, wordt het schuimende water gerecirculeerd; in de andere richting pompt het water uit de machine tijdens de centrifugeercyclus. Mechanisch gezien is dit systeem heel eenvoudig.

2. Voorlaad wasmachine

In deze wasmachine worden kleding vanaf de voorkant geladen. Uit een onderzoek is gebleken dat da wasmachines aan de voorzijde minder elektrische energie, water en detergent verbruiken en ook betere was resultaten geven in vergelijking met de wasmachine met een bovenlader. Op de Europese markten bedraagt het marktaandeel van de voorlaad wasmachines 90% terwijl van de wasmachines met een bovenlaad slechts 10% is. Daarentegen heeft de VS een marktaandeel van 65% voor bovenlaad wasmachines en 35% voor voorlaad wasmachines. Er zijn vele verschillende van de twee ontwerpen. Bovenlaad wasmachines in Azie gebruiken waaiers in plaats van roerwerken. Afhankelijk van de totale automatische functies die beschikbaar zijn in de wasmachine, zijn de wasmachines die hoger zijn dan normale bovenlaad wasmachiens ook geclassificeerd als: halfautomatische wasmachines en volautomatische wasmachine. De details van de twee zijn:

1. Halfautomatische wasmachine

Deze heeft een aparte kuip of vat voor de wasmachine en de droger. Er zijn twee afzonderlijke timers waarmee u was en droogtijden kunt instellen. Om de kleding te wassen moet je de kleding in het wasvat doen, voldoende hoeveelheid water en afwasmiddel aanbrengen en dan de timer instellen. Na de aangegeven tijd stopt de wasmachine. U kunt de kleding verwijderen en drogen in de zon of u kunt ze gedeeltelijk drogen in het drogervat door een geschikte tijd in te stellen.

2. Volautomatische wasmachine

In de volautomatische wasmachine is er slechts een kuip die als wasmachine, spoelbak en de droger dient. Afhankelijk van het aantal kleren of het gewicht van de kleding neemt de machine automatisch voldoende water en wasmiddel in en stelt automatisch de timer voor wassen drogen in. Het enige dat u hoeft te doen is alleen de wateraansluiting aan te sluiten, het wasmiddel van tijd tot tijd in de opslagruimte te plaatsen en de kleding te plaatsen, de volautomatische wasmachine doet de rest van de dingen automatisch.

De trommel kan op twee manieren bewegen:

  • Om een verticale as
  • Om een horizontale as

Verder is er onderscheid in de plek van de laadopening. Er zijn twee typen:

  • Voorladers
  • Bovenladers

Bovenladers met een verticale as

De bouw van wasmachines met een verticale as, zijn zonder bovenladers. De machine heeft aan de bovenzijde een deksel waardoor de was in en uitgenomen kan worden. Na de jaren zestig wordt dit type machine in Europa nog maar weinig verkocht. Ze zijn wel populair in landen als de Verenigde Staten, Canada en Australië. Bovenlader wasmachines met een verticale as hebben een roerder in het midden van de wastrommel. Het wassen wordt geregeld door de roerder en de trommel iedere keer een andere kant en later dezelfde kant weer op te laten draaien.

Voorladers met een horizontale as

Machines met een horizontale as kunnen met voorladers of met bovenladers ontworpen zijn. Bij een trommel die om een horizontale as draait wordt het wasgoed herhaaldelijk uit het sop getild waarna het steeds weer terugvalt. Bij voorladers is de trommel aan de voorkant open en wordt tijdens het wassen afgesloten door een waterdichte deur, die meestal doorzichtig is.

De voordelen:

Er kan nog een ander apparaat, bijvoorbeeld een wasdroger, bovenop gezet worden. Dit zorgt voor meer ruimte. Bij een doorzichtige deur, zijn de was en het was proces te zien. In één oogopslag is zichtbaar of het was proces nog goed gaat bijvoorbeeld of sommige kledingstukken niet te veel kleur afgeven, of dat de pomp het water goed wegpompt.

De nadelen

De afdichting van de deur kan gaan lekken, de afdichting is dan in de meeste gevallen versleten. De lagering wordt aan één kant zwaarder en is dan gevoelig voor slijtage. het moet van goede dure kwaliteit zijn om lang mee te kunnen gaan, vooral omdat dit een moeilijk bereikbaar onderdeel van de machine is.