Deze website maakt gebruik van cookies

Wasprogramma’s

De eerste wasmachines voerden gewoon een was-actie uit wanneer ze beladen waren met kleding en zeep, gevuld met heet water en het begonnen met wassen. In de loop van de tijd werden machines steeds meer geautomatiseerd, eerst met zeer complexe elektromechanische controllers daarna volledig elektronische controllers; gebruikers doen kleding in de wasmachine, selecteren een geschikt programma via een schakelaar, starten de wasmachine en kunnen daarna kleding eruit halen die schoon en vochtig zijn. De controller start en stopt vele verschillende processen, waaronder pompen en kleppen om de trommel te vullen en leeg te maken met water, verwarming en roteren met verschillende snelheden, met verschillende combinaties van instellingen voor verschillende stoffen.

Wassen

Veel voorlaadwasmachines hebben een interne elektrische verwarmingselementen om het waswater te verwarmen, indien gewenst in de buurt van het kookpunt. De snelheid van de chemische reinigende werking van het wasmiddel en andere textiel chemicaliën neemt sterk toe met de temperatuur, in overeenstemming met de vergelijking van Arrhenius. Wasmachines met interne verwarmingstoestellen kunnen speciale wasmiddel gebruiken die zijn geformuleerd om verschillende chemische ingrediënten bij verschillende temperaturen vrij te maken, waardoor verschillende soorten vlekken van kleding kunnen worden verwijderd wanneer het waswater wordt opgewarmd door de elektrische verwarming. Wassen met hogere temperatuur verbruikt echter meer energie en veel stoffen en elastieken worden bij hogere temperaturen beschadigd. Temperaturen van meer dan 40 graden hebben het ongewenste effect van het inactiveren van de enzymen bij gebruik van biologisch wasmiddel.

Spoelen

Wasmachines voeren na de hoofdwasbeurt meerdere spoelingen uit om het grootste deel van het wasmiddel te verwijderen. Moderne wasmachines gebruiken minder water vanwege het milieu; dit heeft echter geleid tot het probleem van slecht spoelen op veel wasmachines op de markt.

Spinnen

Hogere rotatiesnelheden, samen met grotere buisdiameters, verwijderen meer water, wat leidt tot snellere drogen. Als een verwarmde wasdroger na het wassen en centrifugeren wordt gebruikt, neemt het energieverbruik af als er meer water uit de kleding is gehaald. Sneller centrifugeren kan kleren laten verkrimpen. Ook neemt de mechanische slijtage van de lagers snel toe met de rotatiesnelheid, waardoor de levensduur wordt verkort. Oude machines zouden draaien op slechts 3000 omwentelingen per minuut en vanwege het ontbreken van een mechanische ophanging en gaat daardoor vaak schudden en trillen. In 1976 draaiden de meeste wasmachines met een voorlaad hadden rond de 700 omwentelingen per minuut en soms zelfs minder. Loze centrifuges, zonder was functie, zijn beschikbaar voor gespecialiseerde toepassingen. Bijvoorbeeld in kleedkamers van gemeenschappelijke zwembaden kan een kleine snelle centrifuge-machine worden aangeschaft om natte zwempakken te laten drogen.

Onderhoudswasbeurten

Vele huishoudelijke wasmachines gebruiken een plastic, in plaats van metalen, buitenschaal om het waswater op te slaan, maar na verloop van tijd kan de plastic bak ophopen met waswater. Sommige fabrikanten adviseren gebruikers om regelmatig een verfrissing was uit te voeren om de binnenkant van de wasmachine van schimmel, bacteriën, bezopen wasmiddel en niet-gespecificeerd vuil effectiever te reinigen dan met een normale wasbeurt. Een onderhoud was wordt uitgevoerd zonder wasgoed, op het heetste wasprogramma van de wasmachine. Azijn, 100 gram citroenzuur, een wasmiddel met bleek of eigen wasmachinereiniger van de wasmachine.