Deze website maakt gebruik van cookies

Geschiedenis van de wasmachine

De moderne wasmachine is minder dan 200 jaar oud en werd uitgevonden in de jaren 1850. Maar mensen wasten hun kleren lang voordat wasmachines en drogers op het toneel verschenen.

Wasserij voor wasmachines

Oude volkeren maakten hun kleren schoon door ze op rotsen te beuken of ze te wrijven met schurend zand en het vuil weg te spoelen in lokale wateren. De Romeinen vonden een ruwe zeep uit, vergelijkbaar met loog, die as en vet bevatte van geofferde dieren. In de koloniale tijd was de meeste gebruikelijke manier om kleren te wassen, om de kleding in een grote pan of ketel te koken, en vervolgens op een plat bord te leggen en te slaan met een peddel oftewel een dolly genoemd. Het metalen wasbord, dat veel mensen associëren met het leven van de rijke, werd pas in 1833 uitgevonden. Daarvoor waren wasborden volledig van hout gemaakt, inclusief het gebeeldhouwde, geribbelde was oppervlak. Nog in de burgeroorlog was wasgoed vaak een communaal ritueel, vooral in gemeenschappen bij rivieren en andere wateren, waar het wassen zou plaatsvinden.

De eerste wasmachine

Tegen het midden van de 19e eeuw bevonden de Verenigde Staten zich midden in een industriële revolutie. Naarmate de land zich westwaarts uitbreidde en de industrie groeide, ontstonden stedelijke bevolkingsgroepen en de middenklasse kreeg meer geld om uit te geven en een enthousiasme kreeg voor arbeidsbesparende apparaten. Een aantal mensen kan claimen op het uitvinden van een soort handmatige wasmachine die een houten trommel combineert met een metalen roerwerk. Twee Amerikanen, James King in 1851 en Hamilton Smith in 1858, ontvingen ingediende patenten voor vergelijkbare apparaten die historici soms noemen als de eerste echte ‘moderne’ wasmachines. Maar anderen zouden de technologie verbeteren zoals de leden van de Shaker-gemeenschappen in Pennsylvania. Ze begonnen in de jaren 1850 aan nieuwe ontwerpen, de Shakers bouwden en commercialiseerden grote houten wasmachines die ontworpen waren om op een kleine commerciële schaal te werken. Een van hun meest populaire modellen werd getoond tijdens de Centennial Exposition in Philadelphia in 1876.

Elektrische wasmachine

Thomas Edisons baanbrekende werk in elektriciteit versnelde de industriële vooruitgang van Amerika. Tot het einde van de 19e eeuw werden huishoudelijke wasmachines met de hand aangedreven, terwijl machines werden aangedreven door stoom en riemen. Dat veranderde allemaal in 1908 met de introductie van de Thor, de eerste commerciele elektrische wasmachine. Het werd op de markt gebracht door de Hurley Machine Company uit Chicago en was de uitvinding van Alva J. Fisher. De Thor was een trommelachtige wasmachine met een gegalvaniseerd kuip. Het Thor-merk wordt nog steeds gebruikt om wasmachines te verkopen. Toen Thor de commerciele wasserijsector veranderde, hebben andere bedrijven hun oog op de consumentenmarkt. De Maytag Corporation begon in 1893 toen F.L. Maytag begon met het produceren van landbouwwerktuigen in Newton, Iowa. De zaken waren langzaam in de winter, dus om aan zijn productlijn toe te voegen, introduceerde hij in 1907 een wasmachine met houten kuip. Maytag wijdde zich al snel aan de wasmachine. Een andere bekend merk, de Whirlpool Corporation, begon in 1911 als het Upton Machine Co., in St. Joseph, Mich., Om met een elektromotor aangedreven wringers te produceren.