Deze website maakt gebruik van cookies

Wasmachine

Een wasmachine is een machine voor het schoonmaken van kledingstukken doormiddel van sop. Door het sop en het kleding te bewegen wordt het vuil uit het wasgoed geweekt, en door het wasmiddel in het sop zwevend gehouden. Sop bestaat uit water waarin zeep of een wasmiddel is opgelost.

Geschiedenis

De eerste wasmachines werd doormiddel met de hand gewassen. De Amerikaan Louis Goldenberg uit New Brunswick in New Jersey heeft aan het eind van de negentiende eeuw de elektrisch aangedreven wasmachine uitgevonden. In het midden van de twintigste eeuw werd de langzaam wasser veel gebruikt, die alleen voor het bewegen van het wasgoed in een soort tobbe was. De snel wasser ging snel kapot omdat het wasgoed snel slijten bij het wassen in deze machine. Bij een moderne wasautomaat is het was proces helemaal automatisch volgens een gekozen programma die voor je ervoor kan kiezen. Er is een was-, spoel- en centrifugegang en de temperatuur is vaak apart in te stellen.

Typen wasmachines

Er zijn wasmachines met een vaste trommel en wasmachines met een bewegende trommel. Bij een wasmachine met een vaste trommel kunnen het sop en het wasgoed in beweging gebracht worden door het sop als het waren te roeren. Bij een wasmachine met een bewegende trommel zorgt de trommelbeweging ervoor dat het sop en het wasgoed in beweging worden gebracht.

De trommel kan op twee manieren bewegen:

  • Om een verticale as
  • Om een horizontale as

Verder is er onderscheid in de plek van de laadopening. Er zijn twee typen:

  • Voorladers
  • Bovenladers

Bovenladers met een verticale as

De bouw van wasmachines met een verticale as, zijn zonder bovenladers. De machine heeft aan de bovenzijde een deksel waardoor de was in en uitgenomen kan worden. Na de jaren zestig wordt dit type machine in Europa nog maar weinig verkocht. Ze zijn wel populair in landen als de Verenigde Staten, Canada en Australië. Bovenlader wasmachines met een verticale as hebben een roerder in het midden van de wastrommel. Het wassen wordt geregeld door de roerder en de trommel iedere keer een andere kant en later dezelfde kant weer op te laten draaien.

Voorladers met een horizontale as

Machines met een horizontale as kunnen met voorladers of met bovenladers ontworpen zijn. Bij een trommel die om een horizontale as draait wordt het wasgoed herhaaldelijk uit het sop getild waarna het steeds weer terugvalt. Bij voorladers is de trommel aan de voorkant open en wordt tijdens het wassen afgesloten door een waterdichte deur, die meestal doorzichtig is.

De voordelen:

Er kan nog een ander apparaat, bijvoorbeeld een wasdroger, bovenop gezet worden. Dit zorgt voor meer ruimte. Bij een doorzichtige deur, zijn de was en het was proces te zien. In één oogopslag is zichtbaar of het was proces nog goed gaat bijvoorbeeld of sommige kledingstukken niet te veel kleur afgeven, of dat de pomp het water goed wegpompt.

De nadelen

De afdichting van de deur kan gaan lekken, de afdichting is dan in de meeste gevallen versleten. De lagering wordt aan één kant zwaarder en is dan gevoelig voor slijtage. het moet van goede dure kwaliteit zijn om lang mee te kunnen gaan, vooral omdat dit een moeilijk bereikbaar onderdeel van de machine is.