Deze website maakt gebruik van cookies

Levensduur van een wasmachine

Het merk van je machine bepaalt voor het grootste gedeelte hoelang hij ongeveer mee zal gaan. Er zit natuurlijk een verschil tussen een machine van €300,- en een machine die meer dan €1000,- kost. Dit heeft te maken met het materiaalgebruik in de machines. Het merk Miele bijvoorbeeld maakt zijn machines van hoogwaardige materialen waardoor deze machines erg lang mee gaan. Kijk in de onderstaande tabel wat de gemiddelde verwachte levensduur is van jou wasmachine. Let hier goed op wanneer je een nieuwe wasmachine gaat kopen. Een goedkope wasmachine kopen betekent niet altijd dat je het goedkoopst uit bent.

Merk Wasbeurten Levensduur
Bosch/Siemens/AEG (Duits) 3750 10 jaar
Bosch/Siemens/AEG (niet Duits) 2500 8 jaar
Whirlpool/Bauknecht 2000 7 jaar
Asko 4500 8 jaar
Candy 1500 6/7 jaar
LG 2000 7 jaar
Indesit/Ariston 1200 6/7 jaar
Samsung 2200 7/8 jaar
Zanussi/Electrolux 2200 8 jaar
Miele 5000 15 jaar

Laten repareren of vervangen?

Veel mensen stellen zich de vraag of het nog de moeite waard is om je machine te laten repareren? Natuurlijk is het altijd de moeite waard om te kijken wat het probleem is en of het misschien simpel en goedkoop op te lossen is. Maar wat als er inderdaad iets defect is wat toch wel duur is om te herstellen? Dan moet je jezelf deze vraag gaan stellen. Maar hoe bepaal je of jouw machine zijn beste tijd heeft gehad of niet?

Het antwoord

Deze vraag is lastig te beantwoorden, en ook zijn er veel dingen die invloed hebben op de levensduur van jouw machine. Vaak wordt de levensduur in aantal jaren uitgedrukt. Maar dat verschilt per persoon want waar iemand de was 1 of 2 keer in de week wast en een ander misschien wel 10 keer, gaat bij de één de machine natuurlijk veel langer mee. Daarnaast is de hoeveelheid van de was ook nog een belangrijk factor voor de levensduur. Als je jouw machine altijd volpropt heb je grote kans dat je machine veel eerder problemen krijgt met de lagers, veren of schokbrekers. Ook komt een goed onderhoud ook nog van te pas voor de levensduur van je machine. Al deze dingen samen bepalen voor een deel hoelang je machine mee gaat. De aanwijzing die hierboven wordt gegeven, gaan we ervan uit dat er goed op de machine wordt gepast, dus vaak wordt schoongemaakt of gecontroleerd.